Média & Blog

Desetiprocentní daň z majetku? Připravte se

3. 2. 2014 - Autor: Martin Kopáček

Když jsem na začátku ledna psal pro server idnes.cz článek o riziku investice do nemovitostí, netušil jsem, jak aktuální moje úvaha bude. O pár dnů později publikovala německá Bundesbanka text, kde navrhuje splacení dluhů států zdaněním majetku obyvatel. A to všech, bez výjimky. První vlaštovky utužení státního nevolnictví se objevily a je jen otázkou času, kdy se věci chopí protřelý politik.

Nebudeme se zabývat tím, zda nové zdanění všech obyvatel je či není možné – samozřejmě že možné je cokoliv, stačí politický konsenzus a jeden jediný zákon. Nebudeme se zabývat tím, zda je to morálně správné či nikoliv – pokud bude zákon přijat, bude realizován bez ohledu na názory obyvatelstva. Z obchodování na burze jsem zvyklý posuzovat události pouze ze dvou kritérií: příležitosti versus rizika a ochrana kapitálu. A podle těchto kritérií budu strukturovat i tento článek.

Bundesbanka i MMF shodně konstatují, že výběr této daně by byl složitý. Ano, zdanit se dá jen to, co není zpochybnitelné. Takže co to je? Inu, bankovní vklady a nemovitosti. Zůstatek na bankovních účtech se vám prostě sníží o požadovanou částku. MMF svého času pracoval s tím, že na snížení dluhu patnácti zadlužených států eurozóny na úroveň roku 2007 by bylo třeba uvalit na majetek obyvatel daň ve výši 10%. Takže z bankovního účtu vám přes noc zmizí 10%. Velmi snadné.

A jdeme k nemovitostem. Vážně je to dobrá investice do budoucnosti? Podívejme se tedy, jak bude vypadat zdanění ve výši 10% u vašeho domu nebo bytu. Správce si z katastru vytáhne výpis vašich nemovitostí, určí obvyklou cenu vašich nemovitostí. A z této ceny vám přijde do schránky dopis se složenkou, kde bude vyčíslena vaše daňová povinnost z nemovitosti. Máte dům za dva miliony? Tak zaplatíte 200 tisíc. Máte dům za 5 milionů? Připravte si půl milionu. Snad vám zůstalo dost na vašem bankovním účtu – nezapomeňte, že v bankce již máte o 10 procent méně.

Nezaplatíte? Obstavení bankovních účtů, vašich příjmů, aktiv, domu …. exekuce, dražba. Jak je libo, nástrojů pro výběr daně je dostatek a stát je umí používat. Pořád ještě považujete nemovitosti za dobrou investici do budoucna? Z hlediska rizik, když si vzpomeneme na Kypr, jeví se majetková daň v budoucnosti velmi reálná. Zejména u nemovitostí, které vlastní velká část domácností. Kdybych chtěl být skeptik, tak bych počítal i s progresivní daní u nemovitostí, které neobýváte ale pronajímáte. To se nám ten sen o prima penzi, plynoucí z nájmů našich bytů a domu, hezky rozplývá, což?

Netajím se tím, že nemovitosti v ČR a v EU vidím jako velmi riziková aktiva. Varováním budiž situace poté, co ve francouzských prezidentských volbách zvítězil Francis Hollande. Zavedl vysoké zdanění bohatších. Výsledek? Lid tleskal, ale bohatí se logicky zbavili drahých domů a daňové povinnosti přesunuli do civilizovanějších zemí (Depardieu budiž výjimka). Dnes Francouzi s hrůzou zjišťují, že čelí rekordní nezaměstnanosti . Paralela s rokem 1948 v ČR a s hollandovskou Francií se přímo nabízí. Až tedy nebude koho z bohatých danit, kam se bystré oko politika obrátí? Ano, platit bude každý občan.

Ukládání nových daní anebo zvyšování daňové zátěže je riskantní cestou. Zejména pro obyvatele, kde se nové daně z majetku rovnají státem realizované krádeži Jasně se ukazuje, že bankovní vklady ani nemovitosti nejsou před nenechavou rukou státu v bezpečí. Samozřejmě vás napadne, jak je tomu s drahými kovy, vždyť i zlato a stříbro lze přece v případě potřeby zdanit. Příště ukážu, proč investiční stříbro a investiční zlato – na rozdíl od nemovitostí nebo bankovních vkladů – může před lačným pohledem státu uniknout.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Koruna klesá. Co s tím?

Investoři do státních dluhopisů právě dostali facku

Trhy ukázaly, jaké slabiny mají nekryté měny

Zpět na články

Nejnovější články


Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE